Til januar opstarter jeg igen et ti ugers gruppeforløb for kvinder, der ønsker at blive klogere på deres måde at være i et kærlighedsforhold på. I den forbindelse vil jeg gerne sige lidt om de unikke udviklingsmuligheder, der ligger i en gruppesammenhæng.

At blive set og dermed være i kontakt med andre mennesker er et grundlæggende vilkår for en sund personlig udvikling. I spejlingen fra andre mennesker dannes og udvikles vores identitet. Når man sidder i en gruppesammenhæng, har man mange vidner til sin historie, og responsen fra andre kan skabe forandring både for den enkelte og gruppen. I kontakten foregår en udveksling både af verbal og non-verbal karakter, hvor følelser, tanker og sansninger deles.

For at der kan skabes rum for positiv udvikling i en gruppe, er det væsentligt, at man føler sig tryg i sig selv og i gruppen. Følelsen af tryghed i gruppen kommer af tillid til de andre. Er der tillid til, at det man kommer med kan rummes, og at der er plads til forskelligheder, så kan gruppens medlemmer arbejde med selv de vanskeligste temaer.

Målet med terapigrupper er at udnytte gruppens fælles energi i et rum med tillid, tryghed og plads til forskellighed. Alle lærer indbyrdes af hinanden, og bliver inspireret af hinandens historier og udvikling. Alle i gruppen har en indvirkning på hinanden, og er med til at udfordre hinanden ved at dele egne oplevelser og refleksioner, som både kan være, hvad man kommer i kontakt med imens man sidder i gruppen og tidligere erfaringer.

Et vigtigt element i gruppeterapi er oplevelsen af ikke at være alene. Følelser som angst, ensomhed, skyld og skam reduceres i et fællesskab, hvor man bliver set, og oplever, at man ikke er alene med de svære følelser. At andre er interesseret i ens historie, og det at høre at man betyder noget i andres liv, gør følelsen af at være alene mindre.

Har man ikke tidligere haft positive erfaringer med at indgå i grupper, er det en stor opdagelse, at man har betydning for andres udvikling, og for hvorledes gruppen trives og udvikler sig. Forlader man gruppen påvirker det gruppens dynamik. Kommer et nyt medlem til gruppen, sker det samme, og gruppen skal dannes på ny for at genetablere den tillid og tryghed, der uvilkårligt udfordres ved en ny konstellation. Det vil altså sige, at hver enkelt deltager spiller en unik rolle i, hvordan den pågældende gruppe organiserer sig, både i forhold tilliden og trygheden man skaber sammen, men også i forhold til de værdier og normer, man skaber. Det kan være meget helende at opdage at man betydning for andre mennesker og deres udvikling i en terapigruppe.

Terapigruppen fungerer også som et spejl på, hvordan man agerer i gruppesammenhænge udenfor det terapeutiske rum, og er derfor et sted, hvor man i nuet kan øve sig og udvikle livskompetencer, som man ønsker at mestre ude i den virkelige verden.

At gå i en terapigruppe kan hjælpe dig til at udvikle en højere grad af tillid til andre og til dig selv. Et sted hvor du kan lære dig selv bedre at kende, og blive mere af den du er og udnytte dine ressourcer.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>